Diëtist, spreker, auteur én chef.
Prikkelbare darmen
Voeding, wetenschap en
prikkelbare darmen
Stel je voor dat je je darmen plots om de haverklap voelt. Dat alle verteringsprocessen en bewegingen die zich daar afspelen je onderbewustzijn verlaten, waar ze eigenlijk thuishoren, en te pas en te onpas je aandacht opeisen op de vervelendste manier. Dat is de essentie van prikkelbare darmen: darmgedrag voelen dat je normaal gezien niet voelt en met een intensiteit die nergens voor nodig is.
Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is op het moment van schrijven spijtig genoeg nog steeds een chronische ziekte. Aangezien we de oorzaak van deze mysterieuze aandoening niet kennen, valt ze ook niet te genezen. Onvermijdelijk worden PDS-patiënten dan ook voor de rest van hun dagen geconfronteerd met buikproblemen die een duidelijke impact hebben op hun dagelijkse leven.
Vaak zullen ze levenslang een of andere vorm van behandeling nodig hebben om hun darmen getemd te houden.
De ouderwetse geneeskunde zet daarvoor het liefst pillen in en daar voelen we ons als arts ook vandaag nog het comfortabelste bij.
Pillen zijn voorspelbaar, gecontroleerd en we kennen de voor- en nadelen door en door. Dit dogma der tabletten begint echter stilaan plaats te maken voor een holistischere aanpak (of ‘integratieve’ aanpak, dat klinkt een beetje minder hippie). Deze evolutie geldt niet alleen voor PDS, maar ook voor de medische wereld in het algemeen.
Naast medicatie worden volgens deze visie ook psychische factoren en levensstijlelementen in de behandeling verwerkt.
Een van de belangrijkste onderdelen van zo’n holistische aanpak is het voedingspatroon.
Kook &
Geniet
Prikkelbare darmen - kookboek
In Prikkelbare darmen - kookboek zullen we de FODMAP-principes toepassen in 40 toegankelijke recepten die vooral bedoeld zijn om je een houvast te geven in het FODMAP-arme leven. We willen je tonen dat een FODMAP-dieet niet betekent dat je voor de rest van je dagen saaie en eenzijdige gerechten zult moeten eten.
We hebben ervoor gekozen om deze gerechten universeel FODMAP-beperkend te maken. Dat wil zeggen dat ze minder FODMAP’s bevatten dan wat jij na je personalisatiefase zou moeten aankunnen. Wees dus gerust creatief en voeg toe wat je aankan. Zolang je onder jouw eigen tolerantiedrempel blijft, zit je goed.
Je zult merken dat er af en toe toch een beperkte hoeveelheid van een ingrediënt uit de FODMAP-lijst in de recepten voorkomt. Dat is geen fout. We wilden illustreren dat we met een FODMAPdieet niet radicaal schrappen, maar vooral beperken. De hoeveelheid is zo uitgerekend dat ze voor de meeste verteringsapparaten toch behapbaar zou moeten zijn.
Succes en eet smakelijk!