top of page
Zoeken

App “Too Good To Go” werkt tegen voedselverspilling



Verse producten die over zijn, kunnen winkeliers voordelig aanbieden in een zogenoemde “Magic Box” die via de app “Too Good To Go” te koop is. Van de inhoud van zo’n Magic Box eet de koper ruim 90 procent op. Dat maakt dit een effectief concept om voedselverspilling te verminderen, concludeert Wageningen University & Research na onderzoek onder 600 gebruikers van de app.



Too Good To Go Herwaardeerd onverkochte producten, zo strijd je mee tegen voedselverspilling en zet je meer in op duurzaamheid


Magic Box

Via de gratis app kunnen gebruikers zien welke verse producten bij winkeliers in hun buurt over zijn. Die producten zijn nog goed, maar kunnen de volgende dag niet meer verkocht worden. De winkelier biedt deze voedingsmiddelen voor een derde van de normale prijs aan in een Magic Box. De inhoud van de box is voor de gebruikers een verrassing.


Effectief

De belangrijkste redenen voor gebruikers om een Magic Box te kopen, zijn het tegengaan van voedselverspilling (35 procent) en het verrassingseffect (26 procent). Voor 1 op de 5 mensen is de gereduceerde prijs de grootste motivatie. Ruim 92 procent van de gebruikers gooit niets weg uit de Magic Box; als er iets overblijft vriezen ze het in, of delen ze het met familie en vrienden. De 8 procent die af en toe iets weggooit, doet dat voornamelijk omdat het product niet meer goed was, omdat ze het niet lekker vonden of omdat ze geen opbergruimte meer hadden in koelkast of vriezer.


Gemak en plezier

De deelnemers aan het onderzoek waarderen vooral het gebruiksgemak van de app. Die heeft eenvoudige zoek- en betaalfuncties en het ophaalpunt kunnen gebruikers zelf kiezen. Vaak kiezen ze voor een ophaalpunt in de buurt. Daarnaast ervaren gebruikers het spelelement als positief; als je er niet op tijd bij bent, loop je de box mis. ‘Gemak en plezier zijn belangrijk voor een blijvend succes’, vertelt Sanne Stroosnijder, Business Development Manager Wageningen Food & Biobased Research. ‘Dat hebben we ook gezien in eerdere onderzoeken naar consumentengedrag en ICT-tools rond preventie van voedselverspilling. Bovendien zien ze met deze box direct hoeveel voedsel ze “gered” hebben van verspilling.’



45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page