top of page
Zoeken

“Gij zult niet eten na vijven!”

Bijgewerkt op: 7 okt. 2020


Een goed katholiek deed het vroeger enkel 40 dagen voor Pasen, een moslim tijdens de Ramadan, joden vasten enkel op Jom Kippoer maar nu zie ik tijdens een consultatie vasters in alle soorten en maten: de 5/2-vasters doen het twee dagen zonder eten, de 4/3-beweging vast om de andere dag, de 20/4’ers vasten twintig uur per dag, de fast-fivers eten alleen na vijven, de 16/8-aanhangers juist alleen overdag. Intermittent vasten is het nieuwe hot, niet enkel op Instagram of in magazines de idee, “Ik eet gewoon simpel even niets, en als ik eet mag ik alles wat mijn hartje begeert” heeft vele volgelingen van andere strekking kunnen bekeren tot deze nieuwe stroming.

Voor mij is dit hét voorbeeld van crash-diëten, of hoe ik het liever zeg: crash-nieteten, de tijd dat sommige voedingsmiddelen “super-food” werden genoemd en bijna bovennatuurlijke krachten kregen toegeschreven heeft plaats gemaakt voor bruutweg, cold-turkey niets meer eten.

Er is vandaag ontzettend veel aandacht voor voeding. Op zich goed nieuws, want we kunnen nooit genoeg geïnformeerd worden over wat we wel en niet moeten eten om de beste versie van onszelf te blijven. Voeding is een nieuwe religie geworden, maar het is er eentje met veel profeten, paria’s en heilige geschriften. Door al het schel geroep van believers en non-believers in soms de gekste dieettheorieën, dreigt bij sommige mensen het vertrouwen in klassieke, echt wetenschappelijke richtlijnen te vervagen. Een nieuwe mindset is nodig om het ingeslagen pad van welvaartsziektes niet tot het sombere einde te moeten bewandelen.

Are you Nut’s?!

Jaren werd er onderzoek gedaan naar het belang van ontbijten, tal van studies toonde aan dat het ontbijt overslaan nadelige gevolgen heeft op verschillende vlakken. Als eerste onze energieverbruik, die na een hele nacht slapen tegen de ochtend op zijn absolute dieptepunt staat, je verbrandingsmotor kan je maar op twee manieren terug op volle toeren krijgen.

1//Bewegen, het jaagt onze hartslag omhoog, laat het bloed sneller door ons lijf stromen, zet je spieren onder spanning en zorgt ervoor dat onze energiebehoefte de hoogte ingaat, zelfs tot 18uur na een stevige inspanning kunnen we een verhoging in onze energiebehoefte meten.

2//Eten, voeding in je maag zet onze hele hormonenfabriek opgang, laat onze verteringscarrousel draaien en zorgt meteen voor 10% stijging in onze verbranding. Sommige studies zagen zelfs dat ontbijters versus niet ontbijters ondanks een hoge dagelijkse calorie inname toch een lagere BMI hadden (BMI is de verhouding tussen lengte en gewicht), de verklaring zit hem in een hogere verbranding.

De laatste jaren leken meer en meer mensen er in te slagen in de vroege uurtjes toch wat kostbare tijd te investeren in ontbijten, granola’s werden bijna Vlaamse kost!

Elke weekend kwam de geur van gegrilde nootjes en granen uit vele ovens in België het huis in, eenvoudig nadien om er wat yoghurt en vers fruit bij te kwakken in de vroege uurtjes en smullen voor je de dagtaak aanvatte. De brede waaier aan ontbijtopties naast het klassieke sneetje brood maakte het een haalbare kaart om ritme te brengen in een door de jaren verstoorde eetgewoonte. Nu met het opkomen van periodiek vasten stellen vele eten weer uit tot aan het middaguur om dan vervolgens te mogen eten tot 20h in de avond, zo volg je mooi 16/8, 16 uren vasten, 8h graaien.

Ken je die momenten dat je met honger door de supermarkt rent om boodschappen te doen voor je avondmaal, dat diner waarvan je eerder die dag nog besliste te gaan kiezen voor een mooi gebalanceerd gerecht met veel groenten in de hoofdrol, geflankeerd met een stuk verse vis en enkele gestoomde aardappels, jezelf nu wat later, aan de kassa betrapt met een kar vol troep. Als een hongerige wolf boodschappen doen leid vaak tot minder gezonde keuzes, een Britse studie uit 2015 toonde aan dat we 25% meer hoog bewerkte voeding kiezen, 50% minder verse groenten en fruit en dat de snoeprepen aan de kassa 15% meer kans maken in onze kar te belanden, allemaal door met een lege maag in de supermarktjungle rond te lopen.

Je hebt er maar één

Jezelf eten ontzeggen op momenten dat je honger hebt, of omgekeerd je 4-uurtje eten omdat het pauze is, eigenlijk allemaal niet echt een top idee. Hongergevoel is de kanarie in de koolmijn die aangeeft dat je iets moet eten, knijp deze kanarie de keel niet toe, maar leer hem net zingen als een nachtegaal. We moeten opnieuw geloven dat gezond eten simpel is en dat ons lijf het goed met ons voorheeft, dus waarom niet luisteren? Op verschillende manieren hebben we het ons moeilijk gemaakt om “het” nog te voelen, de voedingsindustrie maakt porties steeds maar groter, denk aan de blikjes frisdrank die vroeger met 330cc een standaard portie vormende, zijn u verdrongen door 500ml grote PET-flesjes, of ons kopje koffie van 125ml is een 400ml beker latte frappucino geworden, we hebben ons lijf deze grotere porties gewoon gemaakt, nu door ons zelf ook nog een s te dringen niet te eten als we honger hebben of om 10 voor 8 nog snel een hap naar binnen te werken om je binnen 10 minuutjes aan je vaste periode moet starten zal, vrees ik, nog meer mensen met een disbalans met voeding brengen. Spring niet op elke trend maar laat grondige wetenschap ons verder op pad helpen om te weten wat wel en niet goed voor je is.





1.552 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page