top of page
Zoeken

Kookprogramma’s beïnvloeden voedselkeuzes kinderen


De resultaten van deze studie geven aan dat kookprogramma’s een veelbelovend middel kunnen zijn om positieve veranderingen te bevorderen in voedselvoorkeuren, attitudes en gedrag van kinderen.


Als kinderen kookprogramma’s zien met gezonde ingrediënten, zijn ze geneigd gezonder te eten. Na het zien van een programma met ongezonde producten, kiezen ze juist vaker voor iets ongezonds.


Uit een onderzoek van Tilburg University, gepubliceerd in Journal of Nutrition Education and Behavior, blijkt dat wanneer kinderen naar een kookprogramma kijken waar gekookt wordt met gezonde ingrediënten dat de kinderen later gezondere keuzes maken.


Op 5 Nederlandse scholen keken 125 10- tot 12-jarigen naar 10 minuten durende videoclips van KRO Kookschool, een kookprogramma voor kinderen. Een deel van de kinderen zag een compilatie met gezonde producten en een ander deel van de kinderen kreeg afleveringen met ongezonde ingrediënten te zien. Een controlegroep keek naar “De Beste Vrienden Quiz’, een programma dat niets te maken heeft met voeding. Na het kijken naar het programma kregen de kinderen als bedankje voor hun deelname een snack. Ze konden kiezen uit een appel, komkommer, chips of gezouten pretzels.De inhoud van het programma bleek de keuze voor snacks te beïnvloeden. Van de kinderen die de gezonde versie hadden gezien, koos 41 procent voor een gezonde snack. In de controlegroep was dat 23 procent en in de groep die het programma met ongezonde producten had gezien koos 20 procent voor de appel of komkommer.19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page